Beste leden,

Er is veel veranderd sinds onze laatste communicatie, zo’n 3 weken geleden. Vanaf 1 juli zijn contactsporten weer toegestaan, mits ze verantwoord worden beoefend en onnodige risico’s worden vermeden. Als een vereniging die zich inzet voor het beoefenen van het vrijduiken, willen wij jullie enkele richtlijnen geven die we ten zeerste aanbevelen om onze sport op een veilige en verantwoorde manier te hervatten.

Allereerst is het belangrijk om op de hoogte te blijven en de laatste veiligheidsaanbevelingen van nationale, regionale en lokale bestuursorganen, waaronder duiklocaties strikt na te leven. Deze omvatten de nodige fysieke afstand, het vermijden van drukke ruimtes binnenshuis zonder een masker te dragen en het volgen van de “bubbel” richtlijnen bij het organiseren van activiteiten, zowel binnen als buiten.

Als u symptomen heeft die verband houden met Covid-19, keer dan niet terug naar het water zonder vooraf een medisch onderzoek te ondergaan. Hoewel de kennis over Covid-19 nog volop in ontwikkeling is, is bekend dat de ziekte mogelijk langdurige effecten heeft op de luchtwegen en andere organen. Laten we hier de nadruk op leggen: als u de afgelopen maanden symptomen van COVID-19 heeft gehad, wordt het sterk afgeraden om de diepte op te zoeken, zonder een nieuw en geïnformeerd medisch advies.

Daar zwembaden vanaf 1 juli weer opengaan, volg de plaatselijke regels en richtlijnen en pas je training daaraan aan. Aangezien de meesten van ons lange tijd niet in het water zijn geweest, bouw je training stelselmatig op en richt je je in eerste instantie op ontspanning, ademhaling en aquacity in plaats van prestaties van enkele maanden terug of persoonlijke records na te streven.

Dezelfde voorzichtigheid dient in acht te worden genomen voor dieptetraining. Zoals bij elke terugkeer naar diepte na een lange periode van inactiviteit, is het belangrijk om hierbij voorzichtig te werk te gaan. Geleidelijke aanpassing wordt sterk aanbevolen, net als het vermijden van stressvolle technieken, zoals FRC of packing. Nogmaals, probeer je te concentreren op het plezier om weer in het water te vertoeven en je aan te passen aan de omgeving, in plaats van prestatiegerichte duiken of persoonlijke records te beogen.

Voordat je terug het water ingaat, controleer ook voor alle zekerheid of je verzekering nog actief is, daar we reeds halverwege het jaar zijn!

Duik veilig en blijf veilig!

Met vriendelijke groeten,

De AIDA Belgium board