Waar kan ik vrijduiken beoefenen in België?
De beste manier om met vrijduiken te beginnen, is door lid te worden van een club. Daar kun je collega-vrijduikers en instructeurs ontmoeten, de sport ontdekken en je inschrijven voor cursussen.
Een lijst met vrijduik-clubs vind je hier.
Een andere manier is om rechtstreeks contact op te nemen met een instructeur, een lijst is hier te vinden.

Hoeveel kost vrijduiken?
AIDA clubs en freedive instructeurs bepalen zelfstandig hun prijs. Neem contact op met een club of instructeur voor meer info.
Naast lesgelden zijn andere kosten om rekening mee te houden uitrusting, vervoer en toegang tot duikplekken.
In het zwembad:
– clublidmaatschap: 100-200€ per jaar
– verzekering: 60-100€ per jaar
– uitrusting: masker, snorkel, gewichten, vinnen: 150-200€
AIDA2 cursus:
– afhankelijk van de instructeur: 200-400€
In steengroeve of open water:
– 5/7 mm wetsuit: 200-400€
– toegang tot duikplekken: 8€-25€ per sessie
– reiskosten naar duiklocaties (Nemo33, steengroeven, etc.)

Waarom en hoe word ik lid van AIDA Belgium?
Het antwoord op die vraag vind je hier.

Welke cursus volg ik en hoe lang duurt het?
AIDA level 1 is een inleiding tot vrijduiken. Het is bedoeld om een ​​eerste kennismaking te geven met het moderne vrijduiken, en zal je toelaten om wat basiskennis te verwerven, om enkele inleidende technieken droog, in het zwembad en misschien zelfs in open water te leren. Het omvat een theoretisch gedeelte in aanwezigheid van de instructeur of alleen, ademhalingsoefeningen en een sessie in het water. De volledige duur van dit niveau is één dag (6 uur). De AIDA1-cursus is bedoeld om een ​​voorproefje van vrijduiken te geven, maar niet een volledige cursus. Degenen die zelfverzekerd en vastberaden zijn in het water, kunnen dit niveau overslaan en meteen beginnen met AIDA2.
AIDA-niveau 2 vormt de basis van AIDA-instructie en omvat de vaardigheden en kennis die nodig zijn voor de niet-competitieve recreatieve beoefening van vrijduiken. Dit is een niveau voor beginners die zelfverzekerd zijn in het water. Het doel is om studenten vertrouwd te maken met de vaardigheden, kennis, veiligheidsregels en het plezier van vrijduiken in statische, dynamische, free immersion en constant weight. De volledige duur van dit niveau is minimaal twee volle dagen, inclusief 3 uur theorie, 2 zwembadsessies, 3 open water sessies.
AIDA-niveau 3 brengt je een stap verder. Je gaat verder dan de basisprincipes om aanzienlijk bekwamer te worden als vrijduiker en als safety. De focus ligt op het perfectioneren van je vaardigheden en het introduceren van de freefall-techniek. Dit niveau omvat minstens 3 theoretische sessies, 2 zwembadsessies, 4 open water sessies.
AIDA niveau 4 is bedoeld voor diegenen die bereid zijn om vrijduiken onder de knie te krijgen en verder te duiken dan de limieten van het restvolume (24m). AIDA4 vrijduikers kunnen fungeren als assistent-instructeurs en het is vaak een toegangspoort tot instructeursniveau of competitieve vrijduiken.
Al deze trainingen kunnen in de tijd worden gespreid, afhankelijk van de vaardigheden van de kandidaat en de beschikbaarheid van de instructeur.
Meer info over de verschillende AIDA-niveaus en hun vereisten vind je hier.

Wat zijn de voorwaarden om als volwassene met vrijduiken te beginnen?
– Je moet minimaal 18 jaar oud zijn
– Minimaal 100 meter kunnen zwemmen zonder te stoppen
– Het AIDA medisch formulier hebben ingevuld

Kan ik van een ander vrijduik-organisatie overstappen naar AIDA?
Ja, dit is mogelijk. Je instructeur zal je vaardigheden beoordelen en een geschikte crossover-cursus voorstellen.

Kan ik van instructeur of school veranderen als ik mijn training halverwege moet onderbreken?
Het is heel goed mogelijk om uw training te onderbreken en later of met een andere instructeur te hervatten. Dit zal een vrijduik-vaardigheidsbeoordeling uitvoeren, doorgaan met trainen waar je was gebleven, of dingen oppikken als deze nog niet zijn geleerd voor verder te gaan. Een vereiste is dat een verwijzing van de ene instructeur naar de andere binnen het jaar moet gebeuren.

Als ik een cursus niet afmaak, hoe lang kan ik deze dan terugnemen zonder helemaal opnieuw te beginnen?
Het antwoord hangt af van je instructeur. Deze zal eerst je vaardigheden beoordelen en je vertellen of ze ermee instemmen je training voort te zetten.

Kan ik beginnen met vrijduik-training met een handicap?
Vrijduiken met een handicap is heel goed mogelijk. Wel zal het nodig zijn om te beoordelen welke handicap het is en het programma dienovereenkomstig aan te passen. Afhankelijk van het soort handicap is het misschien niet altijd mogelijk om een ​​certificaat af te geven als het niet mogelijk is om elementaire reddings- en veiligheidsmanoeuvres uit te voeren. Niettemin is het beoefenen van vrijduiken voor het plezier voor iedereen toegankelijk zodra de handicap geen groot gevaar vormt voor de veiligheid van de beoefenaar.

Waar kan ik vrijduik-reizen vinden?
Als je bij een club bent geregistreerd, is het heel goed mogelijk dat ze vrijduik-reizen organiseren. Veel instructeurs in België organiseren elk jaar uitstapjes. Je kunt ook de agenda volgen van nationale en internationale atleten die vaak het hele jaar door gespecialiseerde trainingen aanbieden. Ten slotte is het mogelijk om je aan te sluiten bij gespecialiseerde trainingscentra over de hele wereld op locaties die geschikt zijn voor het beoefenen van deze sport.

Wat is AIDA en wat doet deze structuur?
Lees hier alles over onze federatie.

Zijn er wedstrijden in België? Zo ja, waar, wanneer, hoe, wat zijn de voorwaarden en hoe moet u zich registreren?
AIDA Belgium streeft ernaar om waar mogelijk twee wedstrijden per jaar te organiseren. De plaatsen zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van zwembaden. Zowel in Wallonië als in Vlaanderen hebben wedstrijden plaatsgevonden. Het doel van competities is om open te staan ​​voor alle niveaus. Het is mogelijk om met een coach mee te gaan of de organisatie om een ​​coach te vragen. U moet de compitition-regels kennen die beschikbaar zijn op AIDA international. Aanvullende informatie (data, prijzen, inschrijvingen, enz.) Zal zowel op onze webpagina als op onze Facebook-pagina beschikbaar zijn.

Is het mogelijk om flesduiken te combineren met vrijduiken?
Ja, dit is mogelijk, in feite zijn veel vrijduikers ook flesduikers! Er zijn echter enkele veiligheidsregels waarmee u rekening moet houden bij het combineren van flesduiken en vrijduiken:
• Minstens 12 uur na één flesduik voor vrijduiken(of vliegverbod op duikcomputer)
• Minstens 24 uur na meerdere flesduiken voor vrijduiken (of vliegverbod op duikcomputer)
• Minstens 12 uur na het vrijduiken voordat u gaat flesduiken
Dit zal allemaal in detail worden uitgelegd tijdens je vrijduik-cursus.

Is het voor kinderen mogelijk om een ​​cursus vrijduiken te volgen?
Ja het is mogelijk! AIDA Youth Program leert watervaardigheden aan kinderen van 6 tot 15 jaar oud.
Er zijn drie cursussen voor kinderen van 6 tot 11 jaar: Bronze Dolphin, Silver Dolphin of Gold Dolphin.
Elk van hen duurt vanaf 3 dagen les. 4-daagse AIDA Junior-cursus is voor jongeren van 12 tot 15 jaar oud.
Elk van de jeugdcursussen heeft een sectie voor ouders die hen leren over de juiste begeleiding van kinderen in het water na de cursus.
Dit is een gloednieuwe cursus, dus het is mogelijk dat je instructeur deze nog niet aanbiedt. Laat ze weten of je interesse hebt!

Ethias of DAN verzekering, wat te kiezen?
Ethias Insurance is enkel geldig in het kader van de activiteiten van AIDA Belgium, georganiseerd door AIDA Be en / of haar aangesloten instructeurs. We adviseren om een ​​verzekering zoals DAN af te sluiten om overal verzekerd te zijn. De Ethias-verzekering laat vooral beginners en zwembadbeoefenaars toe om tegen lagere kosten verzekerd te zijn. Als je reist en duikt onder verschillende omstandigheden, raden we ten zeerste een verzekering zoals DAN aan.

Meer info over onze activiteiten?