Wat is vrijduiken of apnee?

Wat is vrijduiken?
Heb je er ooit van gedroomd om de onderwaterwereld te verkennen zonder apparatuur? vrijduiken is de meest natuurlijke en serene manier om de diepten van de oceanen met minimale impact te verkennen. Het is ook de ultieme manier om jezelf te bevrijden en meer tijd te besteden aan het genieten van de schoonheid en stilte van de zee. Iedereen die onder water zijn adem heeft ingehouden, voelt zich bevrijd. Bij vrijduiken gaat het er echter niet alleen om dat je ziet hoe lang je je adem kunt inhouden of hoe diep je kunt gaan met een enkele ademteug. Je moet de juiste houding creëren en letten op de grenzen van je lichaam en geest. De echte aantrekkingskracht van vrijduiken ligt in de stilte en rust die het brengt in het hectische leven van elke dag.

Vrijduik opleidingen
AIDA-cursussen zijn de norm in het internationale vrijduik-onderwijs. De AIDA-ladder ondersteunt je ontwikkeling als vrijduiker van beginner tot instructeursniveau. Je kunt de AIDA-onderwijsladder betreden op * (inleidend) of ** (basis) niveau, afhankelijk van hoe comfortabel je je voelt in het water. De AIDA-onderwijsladder gaat over het opbouwen van je vaardigheden voor veilig gecontroleerd freediven. Je kan meer informatie vinden in het onderwijsgedeelte op deze site.

Vrijduiken als sport
Naast de perfecte manier om te ontspannen in het weekend, is vrijduiken een internationale competitiesport. Professionele vrijduikers maken gebruik van de duikaanpassingen van het lichaam om met één ademhaling naar diepten van meer dan 200 meter te gaan. Deze duikreflexen helpen zuurstof te behouden door de bloedstroom naar uw ledematen te beperken en zo te behouden voor uw vitale organen. Sinds 1992 organiseert AIDA vrijduik-wedstrijden over de hele wereld om de sport veiliger maar even competitief als altijd te maken. vrijduik-wedstrijden brengen ook de gemeenschap van vrijduikers samen waar ze hun kennis en ervaring kunnen delen met andere gelijkgestemde mensen. We hopen dat je met ons meedoet!

ZWEMBAD Disciplines

STATIC APNEA (STAT)

De vrijduiker houdt zijn adem zo lang mogelijk in met zijn neus en mond ondergedompeld terwijl hij op het wateroppervlak drijft of op de bodem van een zwembad staat. Statische apneu is de enige discipline die is gebaseerd op de tijd van ademinhouden en niet op afstand. Het is een van de drie disciplines die deel uitmaken van Team Wereldkampioenschappen, samen met CWT en DYN. Prestaties worden herkend in zowel zwembad als open water (zee, meer, rivier, enz.).

DYNAMIC APNEA – met vinnen (DYN)

DYN is meestal een zwembaddiscipline waarbij de vrijduiker in een horizontale positie onder water zwemt en probeert de grootst mogelijke afstand af te leggen. Alle voortstuwingshulpmiddelen, anders dan vinnen of een monovin en zwembewegingen met de armen, zijn verboden. Dynamisch met vinnen is de meest voorkomende van de horizontale afstandsdisciplines vanwege de specifieke voortstuwingsmiddelen: lange vinnen of monovin. Om een ​​prestatie officieel te erkennen, zijn er minimale diepte- en lengtevereisten voor zwembaden. Poolcompetities omvatten meestal een optreden in DYN, DNF en STA, maar sommige competities zijn een combinatie van DYN en STA.

DYNAMIC APNEA – zonder vinnen (DNF)

De vrijduiker zwemt in een horizontale positie onder water en probeert de grootst mogelijke afstand af te leggen met behulp van een gemodificeerde schoolslag. Voortstuwingshulpmiddelen van welke aard dan ook zijn verboden. DYN vereist een goede techniek, ontspanning en een goede statiek om de grootste afstand te bereiken. De minimale zwembadnormen zijn dezelfde als voor DYN.

DIEPTE Disciplines

CONSTANT WEIGHT (CWT)

De vrijduiker daalt en stijgt met het gebruik van vinnen / monovin en / of met het gebruik van zijn armen. Trekken aan het touw of het wisselen van ballast leidt tot diskwalificatie; slechts één keer vasthouden van het touw is toegestaan ​​om te draaien en de afdaling te stoppen en de stijging te starten. Constant gewicht is de meest beoefende en bekende sportieve dieptediscipline van vrijduiken vanwege de specifieke vinnen of monovinnen die erin worden gebruikt. Constant gewicht is een van de drie disciplines die zijn opgenomen in internationale teamcompetities, samen met Statische apneu en Dynamisch met vinnen.

CONSTANT WEIGHT NO FINS (CNF)

De vrijduiker daalt en stijgt onder water met behulp van een variatie van de schoolslag zonder het gebruik van voortstuwingsapparatuur en zonder aan het touw te trekken. Constant gewicht zonder vinnen is de moeilijkste sportieve dieptediscipline omdat het de meeste kracht vereist en de duiker niet wordt geholpen door vinnen. CNF is een voorbeeld van perfecte coördinatie tussen voortstuwende bewegingen, egalisatie, techniek en drijfvermogen.

FREE IMMERSION (FIM)

De vrijduiker duikt onder water zonder het gebruik van voortstuwingsapparatuur (vinnen) maar gebruikt het touw om te trekken om te dalen en te stijgen. Free Immersion is de meest ontspannende discipline en wordt gebruikt als trainingstool om equalisatietechnieken te leren. Atleten kunnen de meest plezierige sensaties ervaren in FIM vanwege de snelheid van het water over het lichaam en de kracht van elke trekkracht aan het touw als enige voortstuwingsmiddel.

VARIABLE WEIGHT (VWT)

De vrijduiker daalt af met behulp van een ballastgewicht en stijgt op met zijn eigen kracht: armen en / of benen, al dan niet door te trekken aan het touw. Variable weight is een van de twee dieptedisciplines die het gebruik van een slee gebruiken om in het water af te dalen. Met sleeën in oude stijl daalde de atleet “met het hoofd eerst” naar beneden, zoals te zien is in de beroemde film “Le Grand Bleu” van Luc Besson, maar de nieuwe generatie sleeën zijn “voeten eerst”, wat de atleet gemakkelijker kan egaliseren. Variabel gewicht wordt alleen gedaan als recordpoging en is geen wedstrijddiscipline.

NO LIMITS (NLT)

De vrijduiker daalt met behulp van een ballastgewicht en stijgt op via een methode naar keuze. No Limits is de diepste discipline. De atleet daalt af met een slee en stijgt op met een ballon, een duikpak of een vest met opblaasbare compartimenten, of wat dan ook. NLT-pogingen worden momenteel niet gesanctioneerd door AIDA International.

Meer info over onze activiteiten?