Wie zijn we?
De International Association for Development of Apnea (AIDA International) werd opgericht in 1992 en is daarmee de oudste en meest ervaren freediving-federatie ter wereld. Onze nationale tak AIDA Belgium is een non-profit organisatie opgericht door Jean-Pol François, Pascal Marquet, Frédéric Buyle, Patrick Musimu, Pierre Galère en Frédéric Vanderschueren in Luik, op 17 augustus 2000.
AIDA Belgium heeft een grote traditie van freediving opleidingen op nationaal en internationaal niveau dankzij Jean-Pol François, die bijvoorbeeld ongeveer 6 jaar lang de AIDA International Education Officer was en onder meer bereikte wat niemand eerder kon, het creëren van handboeken voor AIDA freedivers.
AIDA Belgium heeft ook een grote traditie op het gebied van competitieve freediving. Het organiseerde tot dusver ongeveer 30 officiële AIDA-wedstrijden, waaraan tientallen nationaliteiten deelnamen. Patrick Musimu was ook de allereerste man die met één ademteug 200 meter onder de oppervlakte van de zee dook.
AIDA Belgium’s doel is het ontwikkelen en promoten van freediving in België. Het AIDA Belgium-bestuur vertegenwoordigd ook AIDA Belgium freedivers vertegenwoordigen binnen de AIDA Assembly, samen met nog eens 40+ AIDA-leden. AIDA International is een non-profitorganisatie van freedivers die bestaat uit internationale afdelingen die stemmen volgens het democratische proces. Elke AIDA-lid heeft één stem. De vergadering kiest een bestuur om de dagelijkse zaken van AIDA te leiden. Het merendeel van het werk dat door AIDA International wordt verricht, wordt zowel door commissievrijwilligers als door AIDA-functionarissen gedaan.
Met andere woorden, AIDA is een organisatie van freedivers voor freedivers. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie over onze activiteiten en misschien om de krachten te bundelen om freediving veilig te houden voor iedereen.
Onze doelstellingen
- Ontwikkeling van recreatief en competitief vrijduiken in open water en in zwembaden.
- Organiseren van stages in België en in het buitenland.
- Coördineren van de training van het Belgische nationale vrijduik-team.
- Samenwerken met alle organisaties die instaan voor de ontwikkeling van vrijduiken en scuba duiken.
- Bijdragen tot de preventie van ongevallen door de ontwikkeling van veiligheidsregels en toezichtnormen.
- Definiëren van de inhoud van lesgeven en training.
- Opleiding van vrijduikers van beginners- tot instructeursniveau om veilig vrijduiken te beoefenen.
- Produceren van documenten en educatieve hulpmiddelen om het onderwijzen van vrijduiken te bevorderen.
- Training van leidinggevenden en juryleden voor wedstrijden en certificering van nationale records.
- Verspreiden van informatie over stages, praktijken, wedstrijden en regelgeving.
Meer info over onze activiteiten?